cs.png, 3,2kB en.png, 4,1kB

Menu

O nás

Skleníky jsou součástí Zemědělského družstva v Haňovicích. Družstvo se rozkládá v okrajové části Hané, západně od Litovle. Svojí severní částí zasahuje do CHKO Litovelské Pomoraví. Podnik má dlouholetou tradici, je přímým hospodářským nástupcem původního JZD "Doubrava", zapsaného v Obchodním rejstříku dne 21. března 1962. Družstvo vzniklo postupným slučováním původních 16 celků. V roce 1992 prošel podnik transformací do dnešní majetkoprávní podoby. Dnes obhospodařuje katastrální území části Litovle a patnácti dalších okolních obcí.

Družstvo se dělí na několik středisek – rostlinná výroba (pěstování cukrovky, potravinářské pšenice, sladovnického ječmene, řepky, trávy na semeno a krmné plodiny…), skleníková produkce (pěstování rajčat), živočišná výroba (chov skotu a prasat)) a nezemědělská činnost provozu Plasty Mladeč (výroba tiskových strun pro 3D tisk v mnoha materiálových i barevných provedení a profily pro sestavování průmyslových filtrů).


V našich sklenících (o celkové rozloze přibližně 3 hektarů) pěstujeme odrůdu cherry rajčat Angelle:

 

Hlavní charakteristika rajčat

  • sklízí se jednotlivě
  • má červenou barvu
  • plod je podlouhlého tvaru
  • počet plodů na trsu je max. 18 kusů
  • velice sladká chuť


Proč rajčata?

V žádné lékárně nenajdete takový lék, který by se skládal z tolika látek potřebných pro vaše zdraví, jako obsahují rajčata. Kdy by si pomyslel, že se v obchodě dá pořídit takové léčivo? Rajče Solanum lycopersicum je jedním z těch plodů, které v kuchyni běžně používáte v mnoha variacích. Španělští kolonisté přivezli rajčata do Evropy přímo z centra aztécké civilizace. A dnes jsou rajčata základem naší stravy: v salátech, rajčatové omáčky, vařená rajčata ve slupce, v polévkách, zavařovaná…nebo jako kečup, po celém světě nejoblíbenější variace.

Bohatství dravých látek v rajčatech je obrovské (snižují cholesterol, brání infekcím, snižují množství kyseliny močové, posilují imunitní systém, pomáhají předcházet kardiovaskulárním chorobám, stimulují trávení, pomáhají těl zbavovat se toxinů díky močopudným látkám, zlepšují hojení ran, kontrolují krevní tlak a co je nejdůležitější, snižují riziko výskytu až 9 různých typů rakoviny.


 

Co obsahují?

Čerstvá rajčata obsahují velké množství vody (téměř 94% hmotnosti) a malé množství tuků (0,3%), proteinů (0,8%) a sacharidů (3,5%), které se skládají zejména z glukózy a fruktózy. Jeho výživná hodnota (21kcal/100g) je jedna z nejnižších mezi rostlinnými potravinami, je tedy nízkokalorickou pochoutkou.

Rajče obsahuje 19mg na 100g vitaminu C, což sice není tolik jako v pomeranči (53mg/100g), ale je to dost na to, aby bylo účinným prostředkem proti kurdějím. Sto gramů rajčete dodává tělu třetinu doporučené denní dávky tohoto vitaminu pro dospělou osobu. V rajčeti jsou zastoupeny vitaminy B1, B2, B6, niacin a kyselina listová, jakož i provitamin A, kterého je ale podstatně méně než v mrkvi nebo v mangu.

Z minerálů si největší pozornost zasluhuje draslík, dále železo, hořčík a fosfor. Železa rajčata obsahují třikrát více než mléko.

Nevýživné složky se sice nepovažují za živiny v tradičním slova smyslu, ale v těle plní důležitou úlohu. Rajčata obsahují malé množství (1%) rozpustné vlákniny v dužině a více v oblasti okolo jaderníku. Tato vláknina se podílí na snižování cholesterolu v krvi a má laxativní (projímavý) účinek. V průběhu dozrávání se jejich množství snižuje a zvyšuje se obsah cukru.

Rajčata, stejně jako citron, mají alkalizující účinek na krev, tkáně a moč, protože obsahují mnohem více minerálních solí než kyselin. Lykopen (karotenový pigment) – toto barvivo, které rajčatům dodává jejich typické zbarvení, patří do skupiny karotenoidů. Na rozdíl od betakarotenu se lykopen v organismu nepřeměňuje na vitamin A, a proto se věřilo, že nemá žádný fyziologický význam. Nedávno však byly objeveny důkazy o jeho důležitosti pro lidské zdraví.

 

Věděli jste, že…

·         Riziko infarktu u lidí, kteří pravidelně konzumují rajčata, je o polovinu menší než u těch, kteří rajčata pravidelně nejedí (studie z University of North Carolina)

·         Muži, kteří pravidelně konzumují čerstvá rajčata, rajskou omáčku nebo pijí rajčatovou šťávu, jsou vystaveni mnohem menšímu riziku karcinomu prostaty (výzkum na Harvardské univerzitě v USA)

·         Nezralé (zelené) plody rajčat obsahují nebezpečný alkaloid solanin, který po nadměrném požití dráždí nervovou soustavu, způsobuje rozpad červených krvinek, případně obrnu dechového centra. Solanin však při zrání z rajčat úplně zmizí a na zralých rajčátkách si už můžeme jen pochutnávat a nechat působit jejich pozitivní účinky.


 

Fotogalerie